Februāra pēdējās dienās liels satraukums, ziedu smarža, arī prieka asaras un gandarījums par paveikto pildīja Latvijas Universitātes (LU) Lielo aulu. Notika Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātes svinīgie izlaiduma pasākumi. Absolventu vidū arī 116 bijušie Cēsu filiāles studenti no visas Vidzemes.

Profesionālo bakalaura studiju programmu “Sākumizglītības skolotājs” pabeidza 33 studentes, iegūstot gan izglītības bakalaura grādu, gan tiesības strādāt par skolotāju 1.–6. klasēs, gan būt par pirmsskolas pedagogu vai metodiķi pirmsskolā. Pārējās Cēsu filiāles absolventes pabeidza pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītības studiju programmu “Pirmsskolas skolotājs”.

 Bakalaura studiju programmas absolventu vidū piecas ir no Cēsu novada. Turot rokās ilgi gaidīto LU diplomu, dažas no viņām labprāt dalījās savās pārdomās par studiju laiku Cēsu filiālē 4,5 gadu garumā.

Ilvija Kumsāre-Liepiņa atzīst, ka izvēlēties pedagoģijas studijas viņu motivēja meita, kurai bija jāuzsāk skolas gaitas. “Iepazīstoties ar LU Cēsu filiālē piedāvāto bakalaura studiju programmu, sapratu, ka iegūšu jaunas zināšanas bērnu kognitīvajā un fiziskajā attīstībā, jaunas prasmes, lai ikdienā audzinātu, mācītu un vienkārši mīlētu savu bērnu. Man svarīgi bija arī iegūt augstāko izglītību tepat Cēsīs, lai varu gan studēt, gan strādāt jau izglītības jomā, ikdienā esot kopā ar ģimeni. Īpaši izaicinošs bija studiju noslēguma posms. Kvalifikācijas prakse un eksāmens, bakalaura darbs un paralēli ikdiena skolā ar mācību stundu un dažādu materiālu sagatavošanu. Šis laiks mūs ļoti satuvināja kā kursu un parādīja, cik lieliski mēs spējam sadarboties, atbalstīt un motivēt viens otru grūtos brīžos. Atmiņā spilgti palicis brīdis, kad saņēmu ziņu no bakalaura darba vadītājas, ka darbs ir ļoti labs un var to iesniegt. Es, tiešām, no prieka un laimes skaļi kliedzu un raudāju. Esmu sev pierādījusi, ka spēju izvirzīt nākotnes mērķus, spēju tos realizēt pēc labākās sirdsapziņas un varu teikt, ka patiesi lepojos ar sasniegto studiju procesā. Milzīgs paldies jāsaka ģimenei par uzklausīšanu, par atbalstu un ticēšanu man, ka visu paveikšu. Noteikti zinu, ka savu nākotni saistīšu vēl ar tālāku mācīšanos.”

Absolvente Ginta Ozoliņa uzsver, ka studiju laiks viņai ir iemācījis pacietību, precīzu laika plānošanu, savlaicīgu daudzo studiju darbu veikšanu, jo paralēli jau no pirmās studiju dienas strādāja pirmsskolas izglītības iestādē par pedagogu. Tieši šis darbs motivēja iegūt jaunas zināšanas pedagoģijas un psiholoģijas zinātnēs, lai labāk varētu nodrošināt katra bērna izaugsmi, izprast viņa vajadzības. “Šobrīd manī ir iestājies miers, lepnums par savu veikumu un arī vēlme papildināt prasmes dažādu radošu darbu izstrādē.”

Absolvente Inga Madžule atceras, ka bija palikusi bez darba un sapratusi, ka dzīvē jāpieņem jauni izaicinājumi. Vēlējusies iegūt profesiju, kas ir sabiedrībā novērtēta, pieprasīta, pietiekami izaicinoša un kurā varētu strādāt, dzīvojot Cēsīs. Tā kā ģimenē auga bērni, Inga novērtējusi, ka iegūtās zināšanas pedagoģijā noderēs arī personīgi. Meklēju un atradu darbu, ko varēju veiksmīgi savienot ar studijām. Pilns izaicinājumu un arī kuriozu visām studentēm bijis kovida pandēmijas laiks. “Tagad, to visu atceroties, patiesi brīnos, kā izturēju. Šobrīd ir liela gandarījuma izjūta un nākotnē raugos optimistiski. Plānoju studijas turpināt, lai varētu skolā mācīt svešvalodas. Esmu pieteikusies tiešsaistes vācu valodas kursiem skolotājiem Gētes institūtā Rīgā un arī klātienes spāņu valodas apmācībām.”

Visas absolventes saka paldies LU Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātes mācībspēkiem, programmas direktorei Ingai Stangainei un Cēsu filiāles darbiniekiem par neizsīkstošo deksmi, ieguldot savu darbu un enerģiju topošajos pedagogos.

 LU Cēsu filiāles direktore Mārīte Raudziņa atzīst, ka absolventu veikums visu 4,5 gadu laikā un vērtējumi gala pārbaudījumos ir ļoti labi. Bakalaura darbu aizstāvēšanā kursa vidējais vērtējums sasniedza 8 balles. Priecē, ka 85 % absolventu jau tagad strādā izglītības jomā.

Sirsnīgi sveicam LU Cēsu filiāles absolventus un gaidām atkal nākošā līmeņa studijās!

Dalīties